© huber staudt architekten bda, Berlin
© huber staudt architekten bda, Berlin
© huber staudt architekten bda, Berlin
© huber staudt architekten bda, Berlin
 
 
© huber staudt architekten bda, Berlin
1
© huber staudt architekten bda, Berlin
2

PROJECT DATA

Clinic for geriatric psychiatry on Lake Constance

Project: Building a geriatric psychiatry clinic with 56 beds in 38 single and double rooms with 6,335 m2 of building area and 3,444 m2 floor space.

Developer: “Zentrum fur Psychiatrie” ZfP (psychiatric centre) in Reichenau on Lake Constance

Architects: huber staudt architekten bda, Berlin.
Baulinie Architekten, Ravensburg

Contractor: Kurt Motz e.K., Illertissen (Oberschwaben)

MEVA Systems:  wall formwork Mammut 350 with regenerated panels to achieve a top architectural concrete

Formwork Engineering: MEVA Formwork Systems, Germany, Stuttgart branch

© huber staudt architekten bda, Berlin
© huber staudt architekten bda, Berlin
© baulinie architekten, Ravensburg
© baulinie architekten, Ravensburg
© huber staudt architekten bda, Berlin
© huber staudt architekten bda, Berlin
 
 
© huber staudt architekten bda, Berlin
1
2
3
4
© baulinie architekten, Ravensburg
5
© huber staudt architekten bda, Berlin
6
 

Project

Architectural Finish to Perfection

A new geriatric clinic is being built for € 14.7 million on the sweeping grounds of the psychiatric centre in Reichenau on Lake Constance. It will house aged psychiatric patients and start operation in May 2015. Contractor Kurt Motz did the earthworks and poured the complete building shell from June 2013 to May 2014.

The new clinic is characterised by ist generous design and rooms that are flooded by day light. All patient and most other rooms have large Windows with a park view. The 4-storey terrace house consists of 3 units that are all grouped around atriums. A terrace on the first floor invites patients to sit outside while the roof garden on the 2nd floor offers a splendid view of Lake Constance.

Rental formwork delivers exceptional concrete finish The walls of all public areas – reception hall, three staircases, roof garden and most hallways – were poured with an exceptionally smooth archictural finish.
All other walls have a normal concrete finish and the walls of the Patient rooms were made with sand-lime brick for noise protection.

Contractor Kurt Motz rented 520 m² of the Mammut 350 wall formwork to pour the building and retaining walls and columns. The walls were poured with 3.50 m by 2.50 m Mammut 350 panels without height extensions. Pours were done in cycles up to 15 m wide. Smaller panels were used for length compensations, columns and beams. The architectural finish was achieved with rental panels that were specially upgraded by MEVA for this purpose.

Delighted with all-plastic facing This job was the second in a row for which contractor Kurt Motz used MEVA formwork. It was the superior finish achieved with the all-plastic facing that persuaded Motz to switch to MEVA. The facing‘s quality and its flush fit in the panel frame are an added plus, especially when aiming for an immaculate architectural concrete finish. Foreman Bernd Sauter also praised the alkus repair kit that allows him to repair minor damages to the facing on site, without losing time.


 
  • MEVA Expertise & References

    MEVA Expertise & References

    Referencen for Projets in Commercial & Residential Construction, Architectural Construction, High-Rise Construction and Civil Engineering Construction

  • Biogen biopharmaceutical production plant in Luterbach near Solothurn, Switzerland

    Biogen biopharmaceutical production plant in Luterbach near Solothurn, Switzerland

    High, Fast, Safe: A state-of-the-art biopharmaceutical production plant is being built for the US biotechnology company Biogen, located on the grounds of a former paper factory in Luter bach near Solothurn, Switzerland.

  • Floating High Over Deep Ground

    Floating High Over Deep Ground

    One of the latest thrills: Float like a bird at a skydiving center, where an artificial airstream will keep you up in the air.

  • Saving 4 Weeks on Schedule

    Saving 4 Weeks on Schedule

    The solution: table forms, 5.40 m long to exactly fit into the openings between the columns. Short filler pieces with rounded edges provided a perfect match to the column layout.